Záložky

sobota 17. ledna 2015

Bistro MFG - kulinárie bez kompromisů


Znáte nás, někde uslyšíme, že otevřeli nový podnik a my na povel běžíme zjistit co a jak. Samozřejmě, že samy chceme vědět co je nového, ale jsou to naši čtenáři, kteří to chtějí vědět dřív. Jakožto dobře informované médium vám tedy přinášíme brněnskou novinku. Dámy a pánové, představujeme vám bistro MFG!

Na příjemné odpoledne v bistru budeme ještě dlouho vzpomínat. U zajímavého rozhovoru jsme vypily dvě, tři sklenky vína a spořádaly dvě porce naprosto výborného domácího jídla. Jak to tedy všechno začalo? Kdo za bistrem stojí a proč vzniklo? Všechno jsme pro vás zjistily!

Architekt - šéfkuchař


V bistru MFG (Minimalistische Feste Gruppe) zažijete pravou domácí kulinárii. Mají otevřeno teprve 8 týdnů a už nestíhají vařit. Už bychom asi mohly přestat s množným číslem, pan Petr Hurník, inženýr architektury, majitel a šéfkuchař v jedné osobě totiž vaří úplně sám. Jako sám říká, už nestíhá a brzy se k němu připojí posila. Vůbec se nedivíme, za celou dobu se ani na chviličku nezastavil.

Nejprve začal vařit doma, především pro manželku, spolu s kterou už v zdejších restauracích nenacházeli uspokojení. Aby taky ne, taky s tím máme problém, proto zde na SDV píšeme o místech, kde je pravděpodobnost zklamání nízká. Celý proces, který vyvrcholil založením bistra, trval čtyři roky! Čtyři roky vaření na příležitnostních akcích, koloniálech a hlavně doma. Ne tak jako my, nebo vy, ale pro 25 lidí, kteří k vám domů přišli kvůli jídlu. Studenti, rodina, přátelé. 

V roce 2013 přišel zlomový moment, který předurčil další osud kulinářského umění pana Hurníka. Uvolnily se prostory na Starobrněnské a další rok přípravných prací mohl začít. V podniku, nebo vlastně v kuchyni Petra Hurníka, dostanete převážně francouzskou a italskou kuchyni. Tradiční recepty léta sbíral na cestách po Itálii a Francii, nebo z množství kuchařek, které vlastní. Prostory jsou neskutečně fotogenické, dizajnérsky nápadité a pořád příjemně domácí. Atmosféra má hodně daleko od tradičních podniků, má to rozhodně blíž k domovu a soukromé kuchyni.

Minimalistický svátek


V MFG se vaří podle toho, co je právě k mání a jaké suroviny jsou v sezoně. Menu je každý den jiné, dokonce se to může měnit i během dne. Podle toho, kolik toho hladoví zákazníci snědli před vámi. My jsme měly štěstí na poslední dvě porce masa se salátem. Nebojte, když se to sní, zůstane na vás spousta dalších alternativ. 

Pro Petra Hurníka je jídlo minimalistickým svátkem (cink! Taky vám to teď došlo, minimalistische feste jsou přece minimalistické svátky). Ne ale v tom smyslu, že by vás nechali hladovět. Jídlo naplánujete, uvaříte a lidé ho hned konzumují. Na rozdíl od navrhovaní projektů architektem, který na nich pracuje celé měsíce, v horším případě se projekt nerealizuje, a tak nedojde ani k naplnění jeho poslání. 

Nebudeme vám vyprávět, co v bistru nabízejí, nebo ne. Nevíme to, zeptejte se, všechno je k mání, když se chce a k dohodě určitě dospějete. To je na tom to nekrásnější. Menu se dá krásně ohýbat, míchat, co zbylo, sníte, nebo si dáte něco dalšího. Rozhodně, a toto nemůžeme více zdůraznit, si musíte dát čerstvý chléb, který se tu peče každý boží den. Vlastnoručně.




























3 komentáře:

  1. Moc vám chci poděkovat za tento blog.Narazila jsem na vás náhodou na instagramu.Ale jsem za to moc ráda.Jelikož mám přítele v Brně.Takže snad budete pokračovat v blogu.A snad brzy neskončíte.Dáváte typy na bezva místa.A já snad všechna místa jednou navštívím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme za krásný komentář. Nekončíme ani zdaleka, teprve to pořádně rozjíždime:) Děkujeme za přízeň a snad se vám s SDV bude v Brně líbit ještě víc.

      Vymazat
  2. V tomto malém, ale velmi příjemném bistru jsem strávila večer s přáteli. Večeře byla excelentní a sklenice vína lahodná, děkuji, M.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář! Z důvodu moderování se může objevit později.